Calendarul fermierului montan în luna ianuarie
- Noutăți legislative și dezvoltare rurală
FGCR reduce valoarea comisionului unic de garantare de la 3,8% la 1,6 %, începând cu 1 ianuarie 2019
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale salută inițiativa Fondului de Garantare a Creditului Rural IFN SA (FGCR) de a reduce valoarea comisionului unic de garantare.
Astfel, începând cu 1 ianuarie 2019, FGCR va practica un comision unic de garantare de 1,6%, atât la soldurile garanțiilor aflate în portofoliu, cât și cele ce se vor acorda începând cu această dată.
Excepție fac beneficiarii care au garanții în sold la data de 31 decembrie a fiecărui an sau pentru care se solicită prelungirea garanției, a căror capacitate de plată depinde de existența unor condiții favorabile durabile sau sunt în incapacitate de plată sau în pragul incapacității de plată. Pentru aceștia, nivelul comisionului va fi de 6,3%, inclusiv în cazul celor pentru care s-a descris procedura insolvenței (în prezent există în sold doar două garanții la care nivelul comisionului nu poate fi redus, începând cu anul 2019).
Potrivit Programului de Guvernare una dintre priorități este acordarea de garanții de stat în procent de 80% din valoarea creditului de reproducție pentru realizarea producției agricole și procesarea produselor agricole, pentru realizarea investițiilor cu finanțare europeană, realizarea altor investiții în ferme, precum și pentru achiziția de teren agricol.
În vederea îndeplinirii acestor obiective, atât Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, cât și Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN SA au depus eforturi considerabile pentru a identifica modalități care vizează facilitarea accesului la finanțare a producătorilor agricoli, realizând analize privind problemele din acest sector, mecanismele și procedurile aferente garantării. Una din problemele identificate de către instituțiile finanțatoare și beneficiari a fost nivelul comisioanelor practicate de fondurile de garantare.
Potrivit estimărilor efectuate de către FGCR, circa 10.000 de societăți din agricultură, zootehnie și acvacultură ar putea beneficia de această măsură. Printre efectele așteptate în urma acordării de garanții cu comision redus, se regăsesc creșterea producției și calității acesteia, sporirea volumului de marfă destinată pieței interne și externe, cu impact pozitiv asupra produsului intern brut, precum și creșterea veniturilor la bugetul de stat.
- În Ședința Guvernului din data de 7 decembrie 2018 a fost aprobată o Hotărâre prin care se suplimentează cu 3.900.000 lei pentru anul 2018 valoarea schemei de ajutor de stat în sectorul creşterii animalelor, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr.1179/201.
Astfel, valoarea va fi de maximum 59.900.000 lei, din care 27.000.000 lei pentru speciile taurine, bubaline, porcine şi ecvide, respectiv 32.900.000 lei pentru speciile ovine şi caprine, şi se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pentru anul 2018.
Prin cererile inițiale depuse la APIA de către solicitanții ajutorului de stat s-a solicitat suma de 88.685.496 lei, iar prin Hotărârea Guvernului nr. 1179/2014, cu modificările și completările ulterioare, s-a aprobat cu această destinație suma de 56.000.000 lei. În urma analizei execuției bugetare pe primele 8 luni ale anului 2018, a rezultat că pentru plata serviciilor prestate în anul 2018 la speciile ovine şi caprine este necesară suplimentarea sumei cu 3.900.000 lei, motiv pentru care a fost supusă aprobării prezenta Hotărâre.
Pentru schema „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a crescătorilor de porci din rasele Bazna și/sau Mangalița în vederea producerii cărnii de porc”, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr.9/2018, cu modificările ulterioare, valoarea totală, pentru anul 2018, este de 700.000 lei în loc de 4.600.000 lei.
- Legea nr. 296 din 05.12.2018 privind aprobarea Programului de investiţii pentru înfiinţarea centrelor de colectare şi/sau prelucrare a laptelui în zona montană.
- Legea nr. 330 din 27.12.2018 privind aprobarea Programului de investiţii pentru înfiinţarea centrelor de colectare, spălare și prelucrare primară de lână și piei în zona montană.
- Legea nr. 331 din 28.12.2018 privind aprobarea Programului de investiţii pentru înfiinţarea unităților de capacitate mică pentru sacrificarea animalelor și/sau prelucrarea cărnii în zona montană.
- Legea nr. 332 din 27.12.2018 privind aprobarea Programului de investiţii pentru înfiinţarea stânelor montane.
- Legea 333 din 28.12.2018 privind aprobarea Programului de investiţii pentru înfiinţarea centrelor de colectare și prelucrare primară a fructelor de pădure, a ciupercilor și/sau a plantelor medicinale și aromatice din flora spontană și/sau de cultură în zona montană.
- Legea 334 din 27.12.2018 privind aprobarea Programului de încurajare a investițiilor din zona montană.
- Legea 336 din 28.12.2018 privind aprobarea Programului pentru stimularea angajării tinerilor în sectoarele agricultură, acvacultură și industria alimentară.
APIA
- Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 11.12.2018, a demarat autorizarea la plată a femierilor care au solicitat, în cadrul Campaniei 2018, sprijin cuplat (SCZ) în sectorul zootehnic. În conformitate cu prevederile art 1 din Hotărârea de Guvern nr. 943/07.12.2018 pentru aprobarea plafoanelor alocate schemelor de sprijin cuplat în sectorul zootehnic, precum și pentru stabilirea cuantumului acestora pentru anul de cerere 2018, publicată în Monitorul Oficial nr.1046 din data de 10.12.2018, în tabelul mai jos sunt prezentate plafoanele și cuantumurile aferente schemelor de sprijin cuplat, specia bovine, astfel:
Schema de plată Plafon (euro) Cuantum/cap (euro)
SCZ-sprijin cuplat categoria 1.540.000 160,8187
bivoliţe de lapte
SCZ-sprijin cuplat categoria 12.075.000 291,4906
taurine din rase de carne şi
metişii acestora
SCZ-sprijin cuplat categoria 90.499.500 340,9081
vaci de lapte
Precizăm că plata sprijinului cuplat în sectorul zootehnic, specia bovine, se efectuează în lei la un curs de schimb valutar de 4,6638 lei pentru un euro, stabilit de Banca Centrală Europeană la data de 28 septembrie 2018.
- Agenţia de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că, în perioada 11 decembrie 2018, ora 9:00 – 28 iunie 2019, ora 14:00, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite” (sesiunea 3/2018), aferentă Submăsurii 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din Programul Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 – 2020. Alocarea financiară pentru sesiunea 3/2018 este de 115.995.314 euro. Schema de ajutor de stat este implementată de APIA, iar informațiile detaliate pentru accesarea acesteia pot fi consultate la Centrele județene/locale ale APIA, respectiv în Ghidul solicitantului și documentele de implementare publicate pe site-ul APIA www.apia.org.ro, la link-ul: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-8-1-impaduriri-sicrearea-de-suprafete-impadurite-din-cadrul-pndr-2014-2020-sesiunea-3.
Completarea Cererii de Sprijin se realizează online și se depune pe suport de hârtie la Centrele Județene sau al Municipiului Bucureşti al APIA. În sprijinul potențialilor beneficiari, APIA a dezvoltat aplicația electronică M8 pentru depunerea online a cererii de sprijin. Aceasta este accesată din pagina principală a siteului APIA şi este însoţită de instrucţiuni de utilizare. Potențialii beneficiari parcurg următoarele etape premergătoare depunerii cererii de sprijin:
- Identificarea cu sprijinul APIA a suprafeţelor care urmează a fi împădurite,
- Elaborarea proiectului tehnic de împădurire de către persoane fizice sau persoane juridice de specialitate atestate (costurile aferente acestor servicii se vor plăti la prima cerere de plată),
- Obţinerea avizului Gărzii Forestiere pentru proiectul tehnic de împădurire; în vederea avizării, proiectul tehnic de împădurire se depune la Garda Forestieră cu cel puțin 10 zile înainte de încheierea perioadei de depunere a cererilor de sprijin la APIA.
Solicitantul sprijinului financiar trebuie să îndeplinească condițiile prevăzute în schema de ajutor de stat și detaliate în Ghidul Solicitantului.
Prin această schemă se acordă sprijin financiar pentru înființarea de plantaţii forestiere, respectiv realizarea de trupuri de pădure și perdele forestiere de protecție.
Beneficiarii schemei pot fi deţinătorii publici şi privaţi de teren agricol şi formele asociative ale acestora.
Sprijinul financiar, acordat ca valoare fixă, este reprezentat de costuri standard pe hectar pentru împădurirea de terenuri agricole şi neagricole, sub forma a două prime, după cum urmează:
- Primă de înfiinţare a plantaţiilor forestiere (Prima 1), care acoperă inclusiv costurile de elaborare a proiectului tehnic de împădurire – acordată pentru toți beneficiarii schemei,
- Primă anuală (Prima 2), pentru o perioadă de 12 ani, pentru acoperirea costurilor de întreţinere şi îngrijire a plantaţiei forestiere şi pentru compensarea pierderilor de venit agricol ca urmare a împăduririi – acordată în funcție de categoria de beneficiar și tipul de teren.
Valoarea maximă a sprijinului public pentru o cerere de sprijin acordat în baza prezentei scheme este de 7.000.000 euro.
Deţinătorii de terenuri agricole/neagricole proprietate a statului şi/sau deţinătorii de terenuri agricole/neagricole proprietate a unităţilor administrativ teritoriale (UAT) sau asociaţii ale acestora, beneficiază numai de sprijinul acordat în baza Primei 1.
- în această perioadă continuă plățile pe suprafață, pentru măsurile compensatorii, SCZ pentru bivolițe de lapte, taurine din rase de carne și metișii acestora, vaci de lapte pentru campania 2018;
- conform calendarului lucrărilor agricole pe parcelele aflate sub angajament, în acord cu condițiile de bază relevante și cerințele specifice Măsurii 10 „ AGRO-MEDIU ȘI CLIMĂ”, Pachetul 1 – „Pajişti cu înaltă valoare naturală” și Pachetul 2 – „Practici agricole tradiţionale”, categoria de folosință a terenului: PAJIȘTI PERMANENTE – în luna ianuarie este interzisă aplicarea îngrășămintelor organice lichide precum și a gunoiului de grajd (condiție de bază relevantă – SMR 1).
- Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale primește în perioada 10 decembrie 2018, ora 9.00 – 1 martie 2019, ora 16.00, solicitări de finanțare a proiectelor de înființare și funcționare a grupurilor operaționale pentru dezvoltarea de proiecte pilot, noi produse în sectorul agricol prin submăsura 1 din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020). De asemenea, se vor primi solicitări de finanțare pentru proiectele de înființare și funcționare a grupurilor operaționale pentru dezvoltarea de proiecte pilot, noi produse, prin submăsura 16.1a (pomicol) în perioada 10 decembrie 2018, ora 9.00 – 15 martie 2019, ora 16.00.
Alocarea financiară stabilită pentru prima sesiune de primire a solicitărilor de finanțare pentru înființarea și funcționarea grupurilor operaționale în sectorul agricol este 6.723.721 euro și de 5.819.040 euro pentru sectorul pomicol.
Pentru submăsurile 16.1 și 16.1.a există o abordare în două etape, conform precizărilor din fișa măsurii. Astfel, în etapa I (29 ianuarie – 30 aprilie 2018) a fost lansată o sesiune de depunere a Cererilor de exprimare a interesului (CEI) pentru accesarea finanțării proiectelor, iar în etapa a II-a va avea loc depunerea, evaluarea și selecția proiectului detaliat al Grupului Operațional (GO).
Valoarea maximă a sprijinului acordat prin sM 16.1 și sM 16.1a pentru dezvoltarea proiectelor pilot, noi produse, procese și tehnologii este de 500.000 de euro/proiect. Pentru aceste submăsuri, pragul minim pentru depunerea proiectului este de 10 puncte.
Cererile se depun online pe pagina oficială a Agenției, www.afir.info, iar pentru întocmirea documentației necesare obținerii finanțării, solicitanții interesați au la dispoziție Ghidul solicitantului și anexele aferente sM 16.1 și 16.1a, documente pe care le pot consulta pe site-ul Agenției, la secțiunea „Investiții PNDR”.
- Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale anunță lansarea sesiunii de primire a proiectelor de investiții în procesarea și marketingul produselor agricole în vederea obținerii de produse neagricole, prin intermediul schemei GBER aferente submăsurii 4.2 din cadrul PNDR 2020, în perioada 21 decembrie 2018, ora 9:00 – 30 iunie 2019, ora 16:00. Fondurile totale disponibile pentru această sesiune sunt de 348.504 euro, împărțite astfel: 21.209.103 euro pentru dezvoltarea și modernizarea unor capacități de procesare și de comercializarea a produselor agricole și 14.139.401 euro pentru crearea de noi unități de procesare a produselor agricole.
Pragul de calitate lunar pentru depunerea unui proiect este de 65 de puncte (21 decembrie 2018 – 31 ianuarie 2019) și scade treptat până la pragul minim de depunere de 15 puncte (1 – 30 iunie 2019). Depunerea proiectelor se realizează online pe site-ul AFIR.
Dintre investițiile eligibile prin această linie de finanțare, amintim: fabricarea pâinii, a prăjiturilor și a produselor proaspete de patiserie, fabricarea înghețatei și a sorbetului, fabricarea produselor din cacao, a ciocolatei și a produselor zaharoase, fabricarea alimentelor pentru utilizări nutriționale speciale (de exemplu: lapte praf, alimente fără gluten), dar și fabricarea unor băuturi, cum ar fi berea artizanală.
Toți cei interesați să pregătească documentația în vederea depunerii proiectelor pot consulta Ghidul solicitantului și anexele pentru schema GBER aferentă submăsurii 4.2, documente publicate pe pagina de internet, www.afir.info, la secțiunea Investiții PNDR.
- Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale reamintește procesatorilor care doresc să acceseze fonduri europene că se mai pot depune online cereri de finanțare pentru înființarea sau modernizarea unităților de producție, inclusiv pentru achiziția de abatoare mobile, prin intermediul submăsurii 4.2 „Sprijin pentru investiții în prelucrarea, comercializarea și dezvoltarea de produse agricole” din Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020.
Fondurile nerambursabile pot fi solicitate de către microîntreprinderi, întreprinderi mici și mijlocii (PFA, II, IF, SRL), alte întreprinderi, precum și de către cooperative și grupuri de producători. Cofinanțarea acordată prin PNDR este de 50% din valoarea totală eligibilă a investiției în cazul în care proiectul este realizat de IMM-uri sau de 40% pentru alte întreprinderi și crește la 70% pentru investițiile colective inițiate de cooperative sau grupuri de producători.
Solicitanții eligibili menționați mai sus pot obține finanțare prin PNDR 2020 pentru achiziția de abatoare mobile în cazul în care realizează un lanț alimentar integrat, ceea ce presupune achiziționarea abatorului mobil, a mijlocului de transport specializat (remorcă sau semiremorcă specializată) pentru colectarea materiei prime sau comercializarea produselor agroalimentare, precum și modernizarea sau înființarea unității de procesare.
Fondurile disponibile pentru depunerea solicitărilor prin submăsura 4.2 sunt în acest moment de 207 milioane de euro (din care 82 milioane de euro pentru unități noi de procesare și 125 de milioane de euro pentru modernizarea unităților de procesare). Valoarea fondurilor disponibile se modifică continuu și astfel recomandăm consultarea acestora direct pe pagina de internet a AFIR, www.afir.info – https://online.afir.info/ContorIntegration/DetaliiDisponibil.
Termenul limită pentru solicitarea acestor fonduri este 31 ianuarie 2019, ora 16:00, în limita fondurilor disponibile (sesiunea se poate închide înainte de data limită în cazul în care valoarea fondurilor solicitate atinge plafonul de 200% din valoarea alocării sesiunii).
În vederea obținerii finanțării acestor tipuri de abatoare, solicitanții trebuie să respecte legislația în vigoare, precum și condițiile prevăzute de Ghidul solicitantului aferent submăsurii 4.2.
Stabilirea eligibilității cererii de finanțare se realizează în urma analizării proiectului și a documentelor atașate, în conformitate cu Ghidul solicitantului și metodologia de verificare aplicabile submăsurii 4.2
Menționăm faptul că pentru punerea în funcțiune sunt necesare o serie de utilități pentru ca abatorul să fie operațional. Astfel, este nevoie de apă curentă, energie electrică, canalizare sau fosă septică. De asemenea, abatoarele mobile trebuie să primească autorizație de funcționare din partea autorităților sanitare, sanitar-veterinare, de mediu pe numele beneficiarului – autorizația se eliberează pe centru de sacrificare (container); la mutarea într-un nou amplasament, se reautorizează de către Direcția Sanitar Veterinară; rulota cu rol de măcelărie se autorizează separat.
Toți cei interesați să pregătească documentația în vederea depunerii online a proiectelor trebuie să consulte Ghidul solicitantului și anexele aferente submăsurii 4.2, documente publicate pe pagina de internet, www.afir.info, la secțiunea Investiții PNDR.
Abatoarele mobile pot fi achiziționate prin procedură de selecție de oferte, conform Manualului Procedură Achiziții – beneficiari privați PNDR 2014-2020 (www.afir.info >> INFORMATII UTILE >> PROCEDURI de lucru pentru PNDR), care se desfășoară pe pagina de internet a AFIR sau prin achiziție directă utilizând Baza de date cu prețuri de referință pentru mașini, echipamente și utilaje, dacă elementul căutat se regăsește în această Bază de date.
În cadrul Bazei date sunt disponibile o serie de tipuri de abatoare mobile. Un exemplu în acest sens este Centrul de sacrificare containerizat, cu rulota comercială (valoare afișată de 55.000 EURO) care are zona de asomare/ sângerare/ jupuire/ eviscerare și este dotat cu asomator cu capse, macara de maxim 600 kg, țeavă de transport carcasă, boiler apă caldă, tavă pentru preluarea lichidelor. De asemenea, are prevăzut și zonă de toaletare, sterilizator cuțite, masă de lucru, chiuveta inox, pardoseala oțel inoxidabil striat, precum și zonă de refrigerare cu agregat de răcire cu termostat -10 – + 5 grade C, vestiar cu grup sanitar dotat. Totodată, centrul de sacrificare are și un spațiul de tranșare și vânzare cu vitrină frigorifică, masă de lucru inox, cântar electronic, mașină de tocat carne. Abatorul containerizat și rulota comercială funcționează ca un tot unitar, autorizabil sanitar veterinar ca și centru de sacrificare de mică capacitate, pentru speciile bovine, ovine, caprine, suine. Se pot sacrifica într-o zi: 3 bovine (tineret) sau 20 de ovine/ caprine/ suine. Se pot comercializa max. 3.000 kg/ săptămână en detail.
- Pajiști
- În luna ianuarie continuă acțiunile de combatere și defrișare a vegetației lemnoase nedorite, acolo unde aceste acțiuni nu au fost finalizate în lunile anterioare;
- Transportul gunoiului de grajd în depozite temporare, pe terenurile pe care va fi aplicat în același an, cu respectarea perioadei de interdicție a aplicării (împrăștierii) acestuia: 1 noiembrie – 15 martie;
- Aplicarea amendamentelor calcaroase pe pajiști cu soluri acide și a amendamentelor cu reacție acidă pe terenurile sărăturate, pe parcelele fără angajamente de agro-mediu și climă;
Nu este de neglijat nici latura instructiv-educativă a fermierilor, astfel aceștia se pot documenta cu privire la cunoașterea plantelor furajere valoroase din covorul ierbos al pajiștilor, precum și a celor nedorite pe pajiști, plante toxice pentru animale sau plante care pot imprima gust, aspect sau miros nespecific produselor primare de origine animală.
În acest sens, pot fi consultate următoarele materiale de informare publicate pe site-ul APIA, la secțiunea «Materiale de informare»:
- ”Broșură specii de plante indicatoare pentru pajiștile cu valoare naturală ridicată”;
- ”Broșură specii de plante utilizate ca indicatori de management al pajiștilor”;
- ”Ghidul de identificare a principalelor specii de buruieni ce constituie vegetația nedorită pe pajiști (Anexă la ”Ghidul fermierului privind eco-condiționalitatea”)”.
- Agricultură
În tradiția populară, luna ianuarie este denumită “Gerar” și se spune că este perioada în care se pot face prevestiri despre cum va fi timpul de peste an: dacă în ianuarie nu este ger și zăpadă, atunci vom întâlni gerul și zăpada în lunile martie și aprilie, iar dacă în ianuarie e ger, atunci vara va fi secetoasă și călduroasă. Tot tradiția populară spune și că dacă e timp frumos în ianuarie, atunci vara va fi ploioasă.
Chiar dacă abia au intrat în Anul Nou, fermierii se gândesc deja la primele lucrări agricole. Fie că este vorba despre cultura mare, de legumicultură sau de creșterea animalelor, muncile nu sunt niciodată ”puse în cui”, iar în luna ianuarie este momentul cel mai bun pentru a pregăti și stabili un calendar al anului agricol. Astfel, în luna ianuarie se va continua pregătirea profesională a fermierilor agricoli – este momentul în care se poate face documentarea despre noi hibrizi, echipamente și tehnici de prelucrare a solului.
- Culturi de câmp
- Se întocmește programul general de activitate a fermei pentru anul agricol în curs, program care urmează a fi îmbunătățit pe parcursul anului în funcție de situațiile concrete;
- Se întocmește în linii mari, planul de activitate pentru campania de primăvară, incluzând culturile ce se vor înființa și lucrările prevăzute pentru fiecare cultură, în ordinea firească stabilită prin tehnologiile de cultură;
- Se începe procurarea de inputuri necesare în campania de primăvară (îngrășăminte chimice, semințe, pesticide, etc);
- Achiziții de noi utilaje și echipamente și/sau aprovizionarea cu piese de schimb și continuarea lucrărilor de reparații la mașinile și uneltele agricole în ordinea în care acestea se vor folosi în campaniile agricole;
- În câmp, se efectuează controlul semănăturilor de toamnă (din 15 în 15 zile), iar în situațiile deosebite (ger puternic, crustă de gheață, băltiri de apă) controlul se face și mai des. În funcție de cele constatate, se iau măsuri de spargere a crustei de gheață, evacuarea apei prin șanțuri de scurgere;
- O altă lucrare este transportul gunoiului de grajd în câmp;
- Când există posibilități de irigare, dacă toamna și iarna nu au fost precipitații, se fac udări de aprovizionare și la culturi neincluse în suprafețele irigate;
- În locurile de depozitare a produselor (magazii, pătule, silozuri), se face controlul produselor depozitate și se iau măsuri de remediere a eventualelor nereguli: acoperirea suplimentară sau dezvelirea parțială a silozurilor, în funcție de temperatură (desfacerea silozurilor și sortarea produselor depozitate când se constată prezența mucegaiurilor), lopătarea produselor și aerisirea în magazii.
- Legumicultură
- Se procură seminţe, îngrăşăminte chimice, insecto-fungicide necesare în primul rând producerii răsadurilor;
- Se verifică starea culturilor de toamnă, evacuând la nevoie apa de pe culturi;
• Se transportă în continuare gunoiul de grajd necesar pentru răsadniţe; - Se începe amenajarea răsadniţelor;
- Se seamănă în răsadniţe varza timpurie, conopida timpurie şi gulioarele;
- Legumicultorii care au seră pot să înceapă plantatul tomatelor și ardeiului, pentru cultura forțată;
- Pomicultură
- Urmărirea, prevenirea și protejarea plantațiilor împotriva atacului rozătoarelor din livadă;
• Dacă timpul permite se pot executa tăieri de fructificare la speciile de seminţoase;
• În plantaţiile pe rod se pot efectua tăieri de întreținere a pomilor urmărindu-se obținerea unui echilibru între procesele de rodire și cele de creștere, îndepărtarea drajonilor şi lăstarilor de pe colet; - Aprovizionarea din timp cu pesticide eficiente și autorizate;
- Efectuarea tratamentelor de iarnă cu substanțe specifice (zeamă bordeleză, zeamă sulfo-calcică, uleiuri minerale).
- Zootehnie
- Asigurarea unui program de mişcare a animalelor, în zilele în care condițiile meteorologice permit;
- Aplicarea măsurilor sanitar veterinare prevăzute pentru această lună;
- Furajarea animalelor la grajd din stocurile de furaje depozitate;
- Verificarea permanentă a condiţiilor de cazare asigurate în adăpost, condiţiilor de igienă, aprovizionarea cu apă potabilă, protejarea surselor de apă contra îngheţurilor, protejarea adăposturilor contra curenţilor de aer, degajarea căilor de acces la adăposturi şi depozitele de furaje, ori de câte ori situaţia o cere;
- Încheierea contractelor cu beneficiarii pentru produsele animaliere.
Recomandări pentru perioada fătărilor la ovine:
În perioada de fătare a oilor, fermierii trebuie să respecte un set de reguli de zoo-igienă pentru a avea rezultate corespunzătoare:
- Pe toată perioada de gestație oile trebuie atent supravegheate, se va evita aglomerarea lor în adăpost, dar și la intrarea și ieșirea din adăposturi sau padocuri.
- Furajele vor fi de cea mai bună calitate, nu se vor administra furaje mucegăite iar cu două săptămâni înainte de fătare, se vor scoate din rație furajele însilozate sau murate.
- Nu se administrează apă rece pentru a se evita avorturile.
- În ultima parte a gestației se va tunde lâna din jurul cozii și a ugerului pentru a se putea asigura o bună igienă a suptului și/sau mulsului. Această acțiune trebuie făcută cu multă atenție, având în vedere gestația avansată și posibilitatea producerii de avorturi prin lovire.
- Pregătirea adăposturilor pentru fătare: realizând un compartiment pentru oi gestante, o maternitate și un compartiment pentru miei. În maternitate se vor amenaja boxe individuale de fătare, cu dimensiunile de 1,2/0,6 – 0,8 m, se va asigura o temperatură de 18-20°C, se dezinfectează, se văruiește iar după populare așternutul se schimbă zilnic.
- Simptomele fătării: cu 1-2 zile înainte de fătare abdomenul se lasă în jos, ugerul se mărește și devine turgescent, vulva se tumefiază. În apropierea momentului fătării, oaia devine neliniștită, caută un loc retras, se culcă și se ridică des. Când se observă aceste simptome, oaia trebuie introdusă în boxa de fătare. Expulzarea fetusului durează 30-40 de minute, iar în caz de fătare gemelară, al doilea fetus este expulzat la 15-20 de minute după primul. Placenta este expulzată în primele 3 ore după fătare iar involuția uterului se face în aproximativ 30 de zile.
- Îngrijirea mieilor după fătare: după expulzare, mielului i se acordă primele îngrijiri – se îndepărtează mucozitățile de pe cap, din zona gurii și a nărilor, se secționează cordonul ombilical la 4-5 cm de abdomen, dacă acesta nu s-a rupt în timpul fătării și se tamponează cu tinctură de iod. În continuare, mielul este lăsat aproximativ 20-30 de minute să fie lins de oaie, ceea ce echivalează cu un masaj care activează circulația sângelui. După aceasta, se trece la pregătirea oii pentru prima alăptare, prin curățarea ugerului și mulgerea primelor jeturi de colostru.
- Hrănirea mieilor în primele zile după fătare: după vârsta de 8-10 zile se poate începe administrarea, în locuri special amenajate, de furaje combinate și fân de lucernă de cea mai bună calitate. În cazul mieilor gemeni, când oaia nu are lapte, sau a murit, fermierii vor apleca mieii la oi doici, fătate aproximativ în aceeași perioadă, sau vor recurge la alăptarea la biberon cu lapte de vacă.
- Perioada de ”miel crud” durează de la 0 la 7 zile, cea de miel mijlociu de la 8 la 30 de zile iar cea de ”miel zburat” de la 31 la 65 de zile. Compartimentul de întreținere a oilor fătate cu miei ”zburați” se amenajează în boxe comune, asigurând pentru fiecare oaie cu miel o suprafață de aproximativ 1,6 m².
- Înțărcarea mieilor – se face în funcție de rasă, vârstă și greutate corporală, dar și de destinația pe care o vor avea mieii (pentru înlocuirea efectivului reformă, prăsilă, îngrășare sau sacrificare în perioada pascală). Se recomandă ca înțărcarea mieilor să se facă treptat, timp de 4-5 zile. Mieii vor fi izolați de mame peste noapte iar dimineața oile se mulg, urmând ca în zilele următoare mieii să fie lăsați cu mamele câteva ore în timpul zilei, în felul acesta se diminuează stresul de înțărcare. După perioadele când mieii sunt separați de oi, acestea se mulg. Când înțărcarea mieilor se face brusc, mieii prezintă o stare de indispoziție, slăbesc și uneori se pot îmbolnăvi. În perioada înțărcării rația furajeră se completează cu furaje de cea mai bună calitate.
- Apicultură
- Verificarea periodică a stupinei pentru prevenirea deranjării şi neliniştirii familiilor de albine ca urmare a atacului unor animale sau păsări cum ar fi: şoareci, păsări de curte, ciocănitori, piţigoi, vrăbii;
- Supravegherea modului de iernare al familiilor de albine prin: analiza zumzetului albinelor prin controale auditive periodice (ascultarea familiilor cu ajutorul unui tub de cauciuc cu diametrul de 0,8-1 cm);
- Analiza diferitelor resturi, a cantității de albine moarte găsite pe jos, în faţa urdinişului, a resturilor scoase de pe fundul stupului (cu ajutorul unei sârme îndoite sau cu ajutorul „foii de control” pusă pe fundul stupului) ori de câte ori timpul permite acest lucru;
• Îndepărtarea fără zgomot a gheţii şi a zăpezii de pe scândurelele de zbor ale stupilor, desfundarea urdinişurilor de albinele moarte şi eventual aşezarea în faţa stupilor a unui strat subţire de paie sau frunze pe care să se poată aşeza albinele atunci când execută zboruri de curăţire; verificarea poziţiei stupilor; - Prepararea şi administrarea turtelor de şerbet de zahăr şi a plăcilor de zahăr candi sau de miere cristalizată familiilor de albine care au fost introduse la iernare fără suficiente rezerve de hrană;
- Repararea, curăţirea, dezinfectarea stupilor şi a inventarului apicol, vopsirea stupilor; încheierea şi însârmarea ramelor; completarea materialului apicol prin achiziţie în funcţie de planul de producţie şi dezvoltare pe anul care vine.